Rekonstrukce dvou bytů pod Vyšehradem

Studie: 2014 – 2015

Oba řešené byty se nachází v rohovém domě v eklektickém stylu z přelomu 19. a 20. století v památkově chráněném území. Plocha obou bytů dosahuje bezmála 200m2 a současná dispozice vznikla sloučením původně tří menších bytových jednotek. Orientace obytných místností smřeřuje k severozápadu, severu a severovýchodu, výhled z oken je však v kontetu Prahy poměrně unikátní, neboť je z nich možné pozorovat opevnění Vyšehradu, Petřín, Pražský hrad, betonové věže Emauz, věže kostela Cv. Jana Nepomuckého na Skalce a kostel Sv. Apolináře. Výhled na pražské památky je rámován zelení, neboť přímo před samotným domem se nachází park. Při řešení dispozice a rozmístění nábytku jsme kladli důraz zejména na atraktivní pohledové cíle a unikátní výhledy.

Studie řeší zejména dispozici, která je do značné míry ovlivněna životním stylem majitele bytů a vznikala na základě diskusí s majitelem. Postupně vyplynula nutnost jeden byt na úkor druhého přidělením jedné místnosti ke druhém zvětšit. Větší z bytů bude sloužit přímo pro bydlení majiteli, druhý bude pronajímán. Pro fungování bytu bylo nezbytné zasáhnout v některým případech do nosných konstrukcí a vytvořit tak větší propojení místností. Sám objednatel kladl důraz na prostorovou čistotu až strohost, kvalitu a opravdovost použitých materiálů.

Probouráním nosné středové zdi, která bude nahrazena ocelovým rámem, vznikne ve větším z bytů komfortní vstupní hala, jejíž dominantou je dýhovaná stěna organického tvaru, která v sobě ukrývá šatní skříně, vstup do koupelny a kuchyňský kout. Stěna se vine prostorem ze vstupní haly do obývacího pokoje, který je velkoryse propojen s jídelnou. V přední části bytu u vstupu je situována “společenská” část bytu, která umožňuje větší rodinná setkání. Zadní soukromá část bytu naopak poskytuje nerušený odpočinek majiteli bytu. Na ložnici navazuje soukromá koupelna a šatna.

 

 

 

 

 

SOUVISEJÍCÍ
Webdesign a realizace IDENTA - idea & identita